Workshop Hack-intro

Kruip in de huid van een hacker

Hackers bedreigen de continuïteit en veiligheid van je business. Alleen met gerichte maatregelen en scherpe keuzes blijf je hen te slim af. Kennis van de vijand is hierbij cruciaal. Wanneer je weet hoe een hacker denkt en handelt, herken je risicofactoren sneller en sta je sterker in de verdediging.
 
Hoe kiezen hackers hun doelen uit? Welke keuzes maken zij? Hoe werken hun aanvalsmethoden? Tijdens de workshop ‘Hack-intro’ kruip je in de huid van een hacker en krijg je inzicht in zijn of haar doelen, denkpatronen en belevingswereld.

Hoe ziet de workshop eruit?

De intensief begeleide workshop is ‘hands-on’ en praktijkgericht. Onder leiding van ervaren ethical hackers begin je de dag direct aan het toetsenbord. De opbouw van de workshop komt overeen met de stappen van een cyberaanval.

1. Verkenning

Tijdens deze fase verkent de hacker het netwerk en de systemen. Welke systemen zijn in gebruik? Welke securitymaatregelen zijn wel/niet genomen? Waar liggen zwakke plekken en kansen?

2. Analyse

In deze fase bekijkt de hacker de mogelijkheden om binnen te komen. Welke cyberwapens zijn daarvoor het meest geschikt? Wat is de juiste aanvalsstrategie? Wat is ervoor nodig om eventuele securitymiddelen te omzeilen?

3. Toegang verkrijgen

In deze fase probeert de hacker daadwerkelijk toegang te krijgen tot het netwerk/systeem.

4. Toeslaan

Is de hacker eenmaal ‘binnen’, dan kan hij/zij op het juiste moment toeslaan.
 
Gedurende deze stappen ervaar je hoe het als hacker voelt om steeds dichter bij het slachtoffer te komen. De dag eindigt met de overname van een webshop, waarbij je de homepage overneemt en voorziet van bijvoorbeeld een vreemde afbeelding om je overwinning te tonen. Alle benodigde technieken komen meerdere malen aan bod, zodat er volop ruimte is voor oefening.

Voor wie is de workshop bedoeld?

De workshop stelt geen specifieke eisen aan de deelnemers: iedereen is welkom. Wel is enige voorkennis van IT wenselijk. De doelgroep bestaat onder andere uit netwerkspecialisten, systeembeheerders en ontwikkelaars.

Wie begeleidt de workshop?

De begeleiding is in handen van ervaren white-hat hackers, ook wel ‘ethical hackers’ genoemd. Deze hackers staan aan de goede kant van de wet. Ze beheersen exact dezelfde methoden en technieken die de criminele black-hat hackers kennen, maar zetten deze alleen voor legale doelen in.

Wat leer je precies?

Na de workshop ben je veel beter in staat om doelwitten van hackers in je eigen omgeving te herkennen. Bovendien herken je zwakke plekken in de verdediging en weet je hoe je deze kunt dichten. Daardoor maak je het hackers veel lastiger.
 
Bovendien kun je adviseren als het gaat om investeringen in maatregelen of producten om hackers buiten de deur te houden. Je weet nu immers precies hoe hackers te werk gaan.

Details

Kosten voor de workshop ‘Hack-intro’ zijn 695 euro per deelnemer met een maximum aantal van 10 deelnemers per workshop. De workshop duurt een dag. Lunch en koffie/thee zijn uiteraard inbegrepen. Er zijn altijd twee ervaren hackers aanwezig voor begeleiding. Voor iedere deelnemer is een laptop beschikbaar. Ook ander materiaal zoals software, netwerk en servers is ter plaatse voldoende aanwezig.
facebook twitter linkedin
Copyright 2019 | Cyber Security Design: Rebrandt